Projects: Centre for Disability Studies, Essex

Centre for Disability Studies, Essex

Keywords: passivhaus

The Centre for Disability Studies called for a new Passivhaus certified non-domestic building, targeting the BREEAM excellent rating. The brief called for a building which would provide headquarters and training facilities for Disability Essex and meeting spaces for the charity’s staff, clients and visitors as well as a combination of high levels of thermal comfort, low running costs and CO2 emissions. ‘This cutting edge building has been designed to use robust, ‘conventional’ construction, but derives its very low energy performance and high comfort levels from a mixture of advanced design and modelling, innovative construction detailing and advanced, yet simple building products’. Additionally, the charity wanted to generate energy on site by installing a P.V. system not only to reduce CO2 emissions but also to generate additional income.

The idea for the new eco-building came as a result of the charity identifying the urgent need for new facilities to meet an increasing demand for specialist disability services. By choosing to design and construct the entirety of the building with sustainable theory and methodology, the charity was looking to minimise its impact on the environment as well as creating a bespoke and flexible building with minimal running cost[s]’ (East of England Development Agency, 2010). The building, which is 553 sq.m., emphasises the use of cost effective ‘passive’ techniques; ensuring high levels of air tightness, super-insulation and passive solar gain. It also aims to achieve a 90% CO2 emissions reduction compared to current operational energy use. Its main focus is on maximising daylighting and passive solar gains in order to increase well-being and displace the use of electric lighting and gas for space heating. Subsequent sections will provide an in depth analysis of how building’s design and construction contributed in achieving this exceptionally high standard of thermal performance and energy efficiency providing low running costs and internal comfort for its users.

The building was designed as two linked buildings – a North Wing: Jean Strutt House and a South Wing:The Peter Broughton Wing connected by the intermediate buffer zone. While Wing A was designed to accommodate a foyer reception, training room, offices, kitchen, toilets and utility rooms, Wing B creates an open plan activities room. The link between the buildings, which acts as the

entrance hallway, consist of a single skin and was designed to allow for the settlement between the building elements. This area is neither cooled nor heated so it can become quite uncomfortable, but it was designed this way in order to avoid people congregating in the entrance
Separating the design into three distinct parts had a huge impact on achieving the Passivhaus standards.A good form factor (compact, simple design) means it is simpler to attain the required energy target, which then can be translated into more modest insulation values or, for example, slightly cheaper windows or other components. At first look, the plan for the Centre for Disability Studies may seem complex, implying that the form factor ratio is high and consequently better U-values are needed in order to reach the energy efficiency
targets. However, by studying the plan closely it can be noticed that two wings function as two completely separate thermal envelopes which were separately certified to the Passivhaus standard. This way of designing two compact forms joined together allowed the architects to achieve the low form factor needed for the Passivhaus certification, yet obtaining an architecturally interesting form.

Full photographic record of construction available here (https://dl.dropboxusercontent.com/u/5724981/DE%20PhotoRecord%20ToPHCertifier.pdf)
Enjoy!
In the words of the Bishop of Bradwell, at the blessing ceremony, for this Centre:

“This beautiful building with its inhabitants, resides at comfort with it’s surroundings, consuming little from the environment, and contributing much to society.”

More info:

Pictures of the Royal opening in May 2011 with Architect, the Duke of Gloucester.
THE BUILDING IS NOW COMPLETE AND STAFF AND THEIR CLIENTS ARE USING THE NEW FACILITIES ”
“The building is very warm…. What a beautiful building you have created.”

PRESSURE TEST RESULTS ACHIEVED; 0.33 m³/(hr.m²) FOR BLOCK A AND 0.34 m³/(hr.m²) FOR BLOCK B.

THE PASSIVHAUS CERTIFICATION PROCESS IS NOW COMPLETE, WITH CERTIFICATION UNDERTAKEN BY PHI ACCREDITED WARM ASSOCIATES.

ENGINEERING: Bob Johnson Structural Engineers, Shrewsbury.

https://www.bjse.co.uk/

REGIONAL ENVIRONMENT EXCELLENCE AWARD WINNER 2010

 

 

All our portfolio projects

Garway Community Centre

Garway Community Centre The rural Herefordshire village of Garway is busy planning for a sustainable future, with construction of a new, Passivhaus certified community centre. It has taken many years’ development, but a successful bid to Big Lottery Fund in 2016 has made the project a reality. Currently three quarters through construction, the centre will provide many functions for the village, including a large multi-functional hall with full stage /...

Harold Street

A high-quality deep retrofit. Work carried out by Tom Straker, AECB member. Completed 2015. The clients are committed environmentalists, and were keen to demonstrate best practice in this modest town house.

Church Cottage

Part retrofit, part new-build extension to a small-holding cottage on the Welsh borders. Building work carried out by Mike Whitfield builders, AECB members.

C.A.T.

Since 1998, we have been involved with projects at the Centre for Alternative Technology; working as both design consultants, and on site, as specialist rammed earth building contractors / trainers. We worked with Pat Borer, architect on the rammed earth aspects of the ATEic bookshop and offices; and then as consultants for the WISE building.

Cherry Orchard

Cherry Orchard is a Camphill residential home and farm. The building we designed is for workers and co-workers to have a generous space for their indoor gardening activities; it combines a learning centre / potting shed, with a large south-facing greenhouse. The client group were interested to use the focus of the design process, to also look at the interlinking of all the external spaces between buildings. Adele Mills led...

Huckenden Barn

Conversion of this beautiful historic Chilterns barn into a useful and dramatic, comfortable living / social space. The building work was carried out by Neil May Builders. Neil was then in the process of founding Natural Building Technologies. We had the opportunity, as conservation and ecological specialists, to trial many techniques, using natural insulants, lime mortar plinth to stonework, avoiding underpinning etc. Work was completed in 1996. The project won...

Glasfryn

A new Passivhaus-certified detached dwelling; completed Autumn 2016. This house replaced a coach house that had been converted in the 1970’s. Our clients wanted a highly energy efficient house for its comfort value, and reduced running costs. As early adopters of energy efficiency / ecological building on other projects, they were happy to adopt the Passivhaus as an important contemporary target. The building was built by Ecovert Solutions, AECB members.

Frongoch

A renovation and extension project of a courtyard of derelict stone buildings; outside Aberdovey, Gwynedd. The building work was completed in 2006, and the project subsequently won an award for its quality as a tourism facility in the Snowdonia National Park. The focus of the renovation was not towards a specific energy standard; but to focus on good quality energy efficiency ( Internal Wall Insulation was required, due to need...

Berins Hill, Oxfordshire

This timber framed house was completed in 2005 for a private client in Oxfordshire. The design, being in an AONB, had to work within tight planning volume requirements and aesthetic criteria as a replacement dwelling. INITIAL CONCEPT We were commissioned to design a new replacement dwelling on the site of an old corrugated iron chalet in the Chilterns AONB; a previous architect’s design had been refused planning. The building was...

The Greenwood Centre’s Woodland College

The GWC is a nationally renowned educational charity, working to promote coppice and green wood crafts, and management of deciduous woodlands. It runs a variety of social forestry courses. We have been involved with various building projects at the GWC since 1995, when we were commissioned to design the Woodland College. This building prioritised use of local timber alongside modern energy efficient timber frame construction. In 2006 the building was extended...