Projects: Garway Community Centre

Garway Community Centre

Keywords: Architectural designcommunitylatest projectspassivhaus

Garway Community Centre
The rural Herefordshire village of Garway is busy planning for a sustainable future,
with construction of a new, Passivhaus certified community centre. It has taken many years’
development, but a successful bid to Big Lottery Fund in 2016 has made the project a reality.
Currently three quarters through construction, the centre will provide many functions for the
village, including a large multi-functional hall with full stage / green room etc; an outreach
medical centre, a cafe/bar, part-time post-office and will be home to ‘Garway Live’, a popular
monthly local music event. During construction / design, the adjacent primary school have
realised the opportunity, and will use the centre for their school dinners – the positive social
effect of all generations in the community coming together here will be possible.
The contractors are William Powell & Sons of Hereford.

Simmonds.Mills have brought together again their familiar team – Alan Clarke, M & E; Bob
Johnson Structural Engineer; plus local q.s. Adams Fletcher. Completion of the build aims
to be early in the New Year. As part of the certification process, the first air test recently
achieved a great result – n50, 0.22 ach. The whole team are delighted; in particular, William
Powell & son, since this is their first PH project. To achieve acceptance at tender stage, they
attended a training course at the PassivHaus Academy.

Simmonds.Mills have worked closely on the design with a strong community group;
and the design of the new community centre reflects characteristics of the former, much
loved 80 year-old ‘crinkly tin’ village hall. The new hall echoes the steep pitch of the old, and
inside the building, has a striking glulam arch frame. Exposed timber alludes to a traditional,
natural feel,yet remains in keeping with a contemporary aesthetic. Moreover, through the
use of timber gap boards, plus wood wool slab ceilings, the building emulates the acoustic
bounce and absorbency of the old village hall.

Knauf Insulation are significant material sponsors, with further trials of their ‘Knauf
Supafill blown mineral fibre’, installed by accredited installers Miller Pattison. Externally
render and timber cladding are used; with a galvanised steel roof; the aesthetic pays
reference to the rural context of the old hall, and agricultural buildings, whilst it has a
contemporary edge suited to a 21st century PH building.

 

All our portfolio projects

Garway Community Centre

Garway Community Centre The rural Herefordshire village of Garway is busy planning for a sustainable future, with construction of a new, Passivhaus certified community centre. It has taken many years’ development, but a successful bid to Big Lottery Fund in 2016 has made the project a reality. Currently three quarters through construction, the centre will provide many functions for the village, including a large multi-functional hall with full stage /...

Harold Street

A high-quality deep retrofit. Work carried out by Tom Straker, AECB member. Completed 2015. The clients are committed environmentalists, and were keen to demonstrate best practice in this modest town house.

Church Cottage

Part retrofit, part new-build extension to a small-holding cottage on the Welsh borders. Building work carried out by Mike Whitfield builders, AECB members.

C.A.T.

Since 1998, we have been involved with projects at the Centre for Alternative Technology; working as both design consultants, and on site, as specialist rammed earth building contractors / trainers. We worked with Pat Borer, architect on the rammed earth aspects of the ATEic bookshop and offices; and then as consultants for the WISE building.

Cherry Orchard

Cherry Orchard is a Camphill residential home and farm. The building we designed is for workers and co-workers to have a generous space for their indoor gardening activities; it combines a learning centre / potting shed, with a large south-facing greenhouse. The client group were interested to use the focus of the design process, to also look at the interlinking of all the external spaces between buildings. Adele Mills led...

Huckenden Barn

Conversion of this beautiful historic Chilterns barn into a useful and dramatic, comfortable living / social space. The building work was carried out by Neil May Builders. Neil was then in the process of founding Natural Building Technologies. We had the opportunity, as conservation and ecological specialists, to trial many techniques, using natural insulants, lime mortar plinth to stonework, avoiding underpinning etc. Work was completed in 1996. The project won...

Glasfryn

A new Passivhaus-certified detached dwelling; completed Autumn 2016. This house replaced a coach house that had been converted in the 1970’s. Our clients wanted a highly energy efficient house for its comfort value, and reduced running costs. As early adopters of energy efficiency / ecological building on other projects, they were happy to adopt the Passivhaus as an important contemporary target. The building was built by Ecovert Solutions, AECB members.

Frongoch

A renovation and extension project of a courtyard of derelict stone buildings; outside Aberdovey, Gwynedd. The building work was completed in 2006, and the project subsequently won an award for its quality as a tourism facility in the Snowdonia National Park. The focus of the renovation was not towards a specific energy standard; but to focus on good quality energy efficiency ( Internal Wall Insulation was required, due to need...

Berins Hill, Oxfordshire

This timber framed house was completed in 2005 for a private client in Oxfordshire. The design, being in an AONB, had to work within tight planning volume requirements and aesthetic criteria as a replacement dwelling. INITIAL CONCEPT We were commissioned to design a new replacement dwelling on the site of an old corrugated iron chalet in the Chilterns AONB; a previous architect’s design had been refused planning. The building was...

The Greenwood Centre’s Woodland College

The GWC is a nationally renowned educational charity, working to promote coppice and green wood crafts, and management of deciduous woodlands. It runs a variety of social forestry courses. We have been involved with various building projects at the GWC since 1995, when we were commissioned to design the Woodland College. This building prioritised use of local timber alongside modern energy efficient timber frame construction. In 2006 the building was extended...